Ruangan Ilmu
1 ADAM

2 IDRIS

3 NUH

4 HUD

5 SALIH

6 IBRAHIM

7 LUT

8 ISMAIL

9 ISHAQ

10 YA'QUB

11 YUSUF

12 AYYUB

13 ZULKIFLI

14 SYU'AIB

15 YUNUS

16 MUSA

17 HARUN

18 ILYAS

19 ILYASA

20 DAUD

21 SULAIMAN

22 ZAKARIA

23 YAHYA

24 ISA

25 MUHAMMAD
(1) Mengucap dua kalimah syahadat

(2) Sembahyang lima waktu

(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan

(4) Menunaikan zakat

(5) Menunaikan haji ke Baitullah (Mekah) Bgi Yg Mampu(1 Beriman kepada ALLAH SWT

(2) Beriman kepada Malaikat-malaikat

(3) Beriman kepada Kitab-kitab

(4) Beriman kepada Rasul-rasul

(5) Beriman kepada Hari Kiamat

(6) Beriman kepada Qada dan Qadar'DIA membiarkan dua lautan mengalir yang kemudiannya kedua-duanya bertemu. Antara kedua-duanya ada batas/sempadan yang tidak dilampaui antara satu sama lain. - Surah Al Rahman ayat 19-20...


Kerinduanku padanya cerita ini disiarkan dalam majalah mastika lagu ini dari kumpulan HIJJAZ - Sifat Mahmudah Al-Fatihah...


Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Tiap orang yang diberikan Allah s.w.t. ilmu agama, lalu disembunyikan maka Allah s.w.t. mengendalikan mulutnya pada hari kiamat dengan kendali dari api neraka" (Riwayat Al-Tabrani dari Ibn Mas'ud r.a.)..

Dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Kewajipan seorang Muslim keatas Muslim yang lain iaitu lima perkara, menajwab salam, melawat orang sakit, mengiringi jenazah, menerima undangan dan mendoakan orang yang bersin" (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)..

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Sesiapa yang menjual sesuatu yang ada aibnya lalu tidak dijelaskan kepada pembelinya maka tetap berada dalam murkaAllah s.w.t. dan selalu dikutuk oleh malaikat" (Riwayat Ibn-Majah)..


Cinta Sejati...

Cinta Allah swt adalh cinta SEJATI.. Takkan pernah menafi.. Takkan pernah mengkhianati.. Akan sentiasa menanti.. Walaupun selalu kita lupai.. Walaupun selalu kita sakiti.. Dia akan sentiasa menanti.. Dia akan sentiasa memaafi.. Ingat lah Dia.. Dia akan mengingati.. Mintalah pada Dia.. Dia sentiasa akan memberi.. Kembalilah meraih cinta Ilahi.. Sebelum Kiamat(Mati) menjemput kita nnti.. Cintailah kerna Ilahi kerna hanya Dia yang MENGETAHUi siapa yang TERBAIK utk hamba2-Nya nnti.. InsyaAllah.. Istikhara kan ada.. Mintalah pada-Nya hanya Dia yang mengetahui segalanya.. cuma terserah kita mau yakin atau tidak itu saja.


.Kesalahan...
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Semua anak Adam (manusia) itu sering membuat kesalahan (dosa) dan sebaik-baik manusia yang membuat kesalahan (dosa) itu ialah orang-orang yang suka bertaubat" (Riwayat Al-Tirmizi)..


Dosa...
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Dosa yang paling besar ialah syirik, derhaka pada ibu bapa dan membunuh orang tanpa hak" (Riwayat Anas r.a.)..


Lima Dosa...
Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Lima macam dosa yang tidak ada tebusannya iaitu Syirik terhadapAllah s.w.t., membunuh orang tanpa hak, membuat tuduhan palsu terhadap seorang Muslim, lari dari barisan Muslimin dalam peperangan dan sumpah palsu untuk mengambil hak orang lain" (Riwayat Ahmad)...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...